Bliv klogere på guld og guldpris

Oversigt over indhold

Guld

Guld er helt praktisk grundstof nummer 79 i det periodiske system og har det kemiske symbol Au. Under helt normale tryk og temperaturforhold optræder dette ædelmetal, som et meget tungt og yderst formbart gult metal. 

Mennesket har kendt til og brugt guld til udsmykning siden forhistorisk tid. Det kan tilmed have været det første metal, som mennesket har brugt. De tidligste guldgenstande kan spores hele 6.000 år tilbage. Nemlig i det gamle Egypten.

I Danmark har man dog kun fundet guldgenstande der menes at være ca. 4.000 år gamle. Oprindeligt blev guld som sagt brugt til smykker og våben, for på denne måde at udsmykke mennesket og deres genstande. Senere begyndte man dog at skabe guldmønter, som derved blev starten på penge, som man kunne handle med. Den første guldmønt blev ikke mindre end skabt i Danmark tilbage i år 1496 og sidenhen er guld blevet brugt flittigt i mønter.

Det skal siges, at i dag er mønter primært lavet af kobber, aluminium, tin og bronze.

Gulds værdi 

Guld er jo som sagt i ovenstående afsnit et ædelmetal. Men hvorfor er det lige, at netop guld har en så høj værdi? Rent faktisk er der tre helt essentielle grunde til hvorfor folk efterspørger guld og dette kan du få svar på lige her.

  1. For det første er guld, med dets gyldne og varme farve, et af de allersmukkeste metaller man kan bruge i smykker. Det giver noget ganske unikt når man kigger på det og skinner på en måde, som andre metaller bare ikke kan leve op til.
  2. Guld har en god ledningsevne og er et ædelmetal, der ikke reagerer med andre grundstoffer. På denne måde giver det guld en fordel, da det har en stor anvendelighed i industrien.
  3. Sidst men ikke mindst har guld historisk set været opfattet som en sikker havn. I økonomisk usikre tider, hvor både kursudsving og pengepolitik har gjort aktie og pengemarkedet usikre, plejer investorer at søge mod guld.

Guldpris

Guldprisen er afhængig af udbud og efterspørgsel. Disse bliver påvirket af mange forskellige eksterne faktorer. I blandt dem finder vi inflation, geopolitik, pengepolitiske beslutning og udviklingen på aktiemarkedet.

Mens Guldpriser traditionelt har været relativt mere stabile end aktiemarkedet er det dog vigtigt at huske på, at de ligeledes historisk har oplevet både meget store stigninger samt meget store fald på kort tid.

Guldprisen bliver fastsat alt efter hvilken karat guld du ønsker at sælge og alle guldkøbere er forskellige. Så hvis du ønsker at finde den bedste pris på dit guld, skal du følge det ovenstående link.